Tapio Keskitalo (1927–2014)

Tapio Keskitalo syntyi Saloisissa tapaninpäivänä vuonna 1927 perheensä esikoiseksi. Perheen vanhimpana lapsena hän huolehti sisaruksistaan, ja isänsä kuoltua 1944 hän joutui kantamaan vastuuta tilan maanviljelyksestä.

Nuoruudessaan Keskitalo toimi sotilaspoikana. Hänen armeija-aikansa oli lyhyt, koska koko ikäluokka kotiutettiin kesken palveluksen.  Sotilaspoikatoiminnasta ja sota-ajasta johtuen Keskitalo oli hyvin isänmaallinen ja kunnioitti sotien veteraaneja. Viime vuosiin saakka hän toimi aktiivisesti sotilaspoikien perinneyhdistyksessä ja kuului lisäksi veteraanimatrikkelin toimituskuntaan.

Tapio Keskitalo avioitui Kaarinan (o.s. Torkkeli) kanssa vuonna 1955. Lapsia perheeseen syntyi kuusi. Keskitalo valmistui opettajaksi vuonna 1958, jolloin perhe muutti Kalajoelle Tyngän kylälle. Vuonna 1972 hän siirtyi opettajaksi Pohjankylän ala-asteelle. Keskitaloa pidettiin vaativana opettajana, joka piti järjestyksen tunneilla ja välitunneilla.

Tapio Keskitalon arvoina olivat koti, uskonto ja isänmaa, hyveinä luotettavuus, tasapuolisuus ja vaatimattomuus. Hän puhui omasta kodistaan hyvin positiivisesti, arvosti saamaansa kasvatusta ja siirsi niitä oppeja omille lapsilleen.

Perheen lomat vietettiin kesämökillä Vasankarissa sekä kirkonkylälle rakennetun kodin tontilla erilaisten viljelysten kuten kaalin ja mustaherukan parissa. Eläkepäiviä Tapio Keskitalo siirtyi viettämään vuonna 1988, minkä jälkeen hän keskittyi mieliharrastuksiinsa: seurakunnan luottamustehtäviin, lenkkeilyyn ja elämästä nauttimiseen. Lapset ja lastenlapset olivat tervetulleita mummulaan; siellä sai aina papan leipomaa pullaa.

Urheilu ja liikunta olivat keskeisissä osissa Keskitalon elämässä. Kesäisin hän kävi vaimonsa kanssa yleisurheilukilpailuissa lähialueella ja kauempana Kalevan kisoissa. Keskitalo toimi aktiivisesti myös seuratoiminnassa: Hän oli perustamassa Tyngän Vesaa ja toimi myöhemmin Kalajoen Junkkareiden hiihtojaoston puheenjohtajana. Keskitalon oma urheilu-ura jäi sodan varjoon, mutta hän hoiti sittemmin kuntoaan aktiivisesti lenkkeilemällä kesäisin ja hiihtämällä talvisin. Vielä yli 80-vuotiaana Keskitalo hiihti Kalajoella Jussinlenkin 20 kilometrin matkan. 

Tapio Keskitalo oli ajan hermolla ja edistyksellinen, joskus vakavasta luonteestaan poiketen.  Hän  hyväksyi  mm. naispappeuden ja oli muutenkin miehen ja naisen tasa-arvon kannalla. 

Tapio Keskitalo poistui keskuudestamme 4. heinäkuuta 2014. Muistot hänestä ovat omaisille ja ystäville hyvin lämpimiä ja rakkaita. Keskitaloa jäivät kaipaamaan puoliso, lapset ja lastenlapset perheineen. 

Kuva: Päivi Eirola

Galleria

Kun aika päättyy, alkaa ikuisuus.

Jätä viesti